Wear t-shirt | Poster

 

sovjetisk propaganda tshirtt (2)

”Wear t-shirt for USSR”

Detta är resultatet från en skoluppgift i grafisk designhistoria. Man fick dyka ned i en epok och göra en poster om en enkel vit t-shirt.
Här valde jag att utgå från rysk krigspropaganda. Under 1920-talet så var Sovjetunionen inne i en socialistisk revolution. Med en medvetenhet från regimen påverkade de designernas arbete. Designen fick inslag av slagord och symboler. De propaganda-affischer som fanns under denna tiden var influerade från ryska träsnitt, katolska ikoner och europeiska krigsaffischer. Det fanns ryska avantgardister som anpassade sig till revolutionen och detta medförde modernistiska inslag i propagandan – geometriska former och färgsymbolik.

I Sovjetunionen fanns två definitioner på propaganda; agitation och propaganda. Agitation var ett informationsredskap som skulle styra folkopinionen och agera psykologisk krigsföring. Propaganda ansågs förmedla revolutionära idéer och den marxistiska ideologin. Med dessa redskap lyftes arbetarklassen som hjältar och regimen prisades. Propagandan uppmanade till handlingskraft, annars skulle folket skämmas om de inte följde den socialistiska ideologin.

DSC_0228 DSC_0224

 Comments are closed.